Planetele in astrologie

MERCUR

Mercur este prima planeta de la Soare si cea mai mica din Sistemul Solar, avand o structura asemanatoare cu cea a Pamantului. Diametrul planetei este de 4879 km la ecuator. Aceasta este chiar mai mica decat cei mai mari sateliti naturali din Sistemul Solar, Ganymede si Titan.

Planeta este compusa majoritar din metale, 70%, si 30% materiale silicate. Din punctul de vedere al densitatii, Mercur se situeaza pe locul doi in Sistemul Solar, cu 5.43 g/cm³, densitate putin mai mica decat cea a Pamantului. Miezul de fier care ocupa 42% din volumul total, genereaza un camp magnetic ce ajunge la 1% din cel al Pamantului. Nucleul este inconjurat de o manta de 600 km grosime. Invelisul exterior este de 100-200 km.

Mercur e asemanatoare in aparenta cu luna Pamantului. Planeta prezinta numeroase cratere, unele intinzandu-se pe distante de sute de kilometri. Nu are sateliti naturali si nici o atmosfera substantiala. Se crede ca aceste cratere s-au format datorita faptului ca miezul si mantaua planetei s-au racit si contractat dupa solidificarea invelisului exterior. Mercur a fost intens bombardata de comete si asteroizi care au contribuit la formarea craterelor. Existenta unei atmosfere ar fi diminuat efectele produse de aceste impacturi.

Mercur are cea mai excentrica orbita dintre planetele Sistemului Solar. Distanta dintre Mercur si Soare oscileaza intre 46,000,000 si 70,000,000 km, in functie de miscarea de rotatie a planetei. In zilele noastre Mercur se apropie pana la 82 Gm de Pamant. Planeta este mai usor vizibila din emisfera sudica a Pamantului. De asemenea, ca si alte planete si cele mai stralucitoare stele, Mercur poate fi observata in timpul unei eclipse totale a Soarelui.

Timp de multi ani s-a presupus ca miscarea de rotatie a planetei Mercur se sincronizeaza cu miscarea de revolutie a Soarelui, asa cum Luna se sincronizeaza cu Pamantul. In 1965 s-a dovedit ca planeta se roteste in jurul Soarelui de trei ori la fiecare doua miscari de revolutie ale acestuia. Datorita acestei sincronizari, o zi solara dureaza 176 zile pamantesti.


Mercur in astrologie


IN ASTROLOGIE, Mercur, acest "Mesager Inaripat", guverneaza zodiile Gemeni si Fecioara si casele a III-a si a VI-a. Reprezinta gandirea, invatatul si capacitatile de comunicare. Imparte capacitatea de a rationa, a imagina, si identificarea mentala cu lumea. Reprezinta abilitatea noastra de a teoretiza cat si cea de a pune in practica. Conduce mutatiile psihice, invatarea de abilitati, dexteritate mentala si psihica. Aceasta planeta reprezinta dorinta de a folosi abilitatile verbale, mentale si de negociere pentru a ne exprima imaginativ sau real. Guverneaza toate formele de comunicare. Mobilitatea fizica este de asemenea aratata de Mercur si in acest mod planeta leaga sanatatea corpului si a mintii. Principul planetei este "schimbul". Legatura intre gand si gura este functia lui Mercur. Ca un mesager, functia lui este dubla - duce informatii la si dinspre minte, este un constant flux de impresii, fapte, motive, experiente senzoriale, si analizeaza aceste informatii.

Ideograma: Mercur in astrologie Incepand de jos, vedem o cruce - simbolul materiei - deasupra careia este lipit un cerc al spiritului, iar pe acesta o semiluna a sufletului cu capetele in sus, ca niste aripi. Crucea are o linie orizontala, nivelul material, si una verticala, a destinului (in numerologie, Mercur este asociat numarului 5). Ridicarea deasupra nivelului materiei implica un efort intelectual cu continut spiritual - cercul. Semiluna de deasupra este deschisa in sus, spre cer, aratand deschiderea sufletului catre adevarurile superioare. Doua linii drepte si doua linii curbe dau lui Mercur un echilibru intre rational si emotional.
Tipul mercurian are succes in meseriile: profesor, scriitor, vanzator de cultura, bibliotecar, functionar, tipograf, sofer, comis voiajor,
In astrograma natala simbolizeaza: intelectul, comunicarea, modul nostru de a comunica, ceea ce ne intereseaza cel mai mult, studiile
Mitologie: Planeta Mercur a fost observata inca din mileniul III I.Hr. din vremea Sumerienilor, acestia numind-o Ubu-idim-gud-ud. Babilonienii numeau planeta Nabu sau Nebu, dupa numele dat mesagerului zeilor. In antichitate, Grecii au dat doua nume planetei: Apollo (cand era vizibila dimineata) si Hermes (cand era vizibila seara). In cele din urma au inteles ca dadusera doua nume aceleiasi planete, Pitagora fiind primul grec care a propus unificarea. Hermes era zeul comertului, hotilor, un zeu descurcaret, talentat, iute si destept.
Mercur a fost numita dupa zeul roman Mercurius, zeu ce are corespondent in mitologia greaca pe Hermes iar in mitologia babiloniana pe Nabu. In India, planeta a fost numita Budha, dupa numele fiului lui Chandra (Luna). Chinezii cunosteau planeta ca fiind "steaua de apa" dupa unul din cele cinci elemente. Ebraicii l-au numit Kokhav Hamah, "steaua Soarelui".


HOROSCOPUL DE AZI 19 MARTIE 2024
Berbec
Zodie de foc
Planeta: Marte
Taur
Zodie de pamant
Planeta: Venus
Gemeni
Zodie de aer
Planeta: Mercur
Rac
Zodie de apa
Planeta: Luna
Leu
Zodie de foc
Planeta: Soare
Fecioara
Zodie de pamant
Planeta: Mercur
Balanta
Zodie de aer
Planeta: Venus
Scorpion
Zodie de apa
Planeta: Marte
Sagetator
Zodie de foc
Planeta: Jupiter
Capricorn
Zodie de pamant
Planeta: Saturn
Varsator
Zodie de aer
Planeta: Uranus
Pesti
Zodie de apa
Planeta: Neptun